Pohod na Rilu i Staru planinu

0
119

Članovi društva PED „Preslica“ su zajedno sa članovima planinarskog društva „Dobor“ u noći 31.7 krenuli ka Bugarskoj. Nakon višesatnog putovanja stigli su u Bugarsku gdje su posjetili Rilski manastir, koji je najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj i nalazi se na nadmorskoj visini od 1,147m. Nakon obilaska manastira članovi putovanje nastavljaju prema planinarskom domu, gdje veče provode u druženju uz bugarske specijalitete i domaće vino. Domaćin u domu je bio izuzetno gostoljubiv i prijatan, te je boravak u ovom domu učinio još ugodnijim. Sutra ujutru planinari se žičarom penju na visinu od 2125mnd, odakle put nastavljaju pješke. Uspon na najviši vrh Rile, Musala, je trajao par sati. Planinari su uživali u prirodnim ljepotama Rile, u mnogobrojnim ledničkim jezerima i pogledu koji se pružao.
Musala (bugarski: Мусала) je najviši planinski vrh u Bugarskoj i na cijelom Balkanu. Visine je 2925 m. Nalazi se u sastavu planine Rile na jugozapadu Bugarske, a takođe je i u sastavu nacionalnog parka Rila. Prosječna godišnja temperatura na Musali je -3°C, što je čini najhladnijim mjestom na Balkanu.
Nakon povratka sa uspona putovanje se nastavlja u Sofiji, gdje članovi provode veče u obilasku grada i njegovih znamenitosti. Sutra ujutru putovanje se nastavlja ka Srbiji, gdje članovi dan provode u Pirotu a naveče stižu u planinarski dom na Staroj planini. Ujutru kreću na uspon na Staru planinu. Pored lijepog vremena tog dana, članovi su uživali u prelijepoj i bogatoj vegetaciji koja se pružala pred njima tokom ovog uspona.
Stara planina, ili Balkan planina ili Ćiprovački Balkan ili po Turcima Kodža Balkan ili samo Balkan, pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530km. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev (2376 m). Ova planina predstavlja dio prostranog planinskog venca koji se naziva Karpatsko – balkanski planinski luk.
Po završetku uspona članovi odmaraju uz ručak koji je domaćin planinarskog doma pripemio. Sa ovim usponom završava petodnevno putovanje nakon čega slijedi povratak kući.