Durmitor 2021

0
193

Članovi Planinarsko-ekološkog društva “Preslica” iz Doboja zaputili su se prema Durmitoru u cilju da pohode “Bobotov kuk” koji se nalazi na visini od 2523mnv. Durmitor je planina koja je proglašena nacionalnim parkom 1952. godine, nalazi se na sjeverozapadu Crne Gore. Nacionalni park obuhvata osnovni masiv Durmitora, kanjon Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice.

Planinari su kampovali u mjestu Žabljak. Žabljak je opština koja se nalazi na najvišoj nadmorskoj visinu u jugoistočnoj Evropi, i smješten je na 1456 mnv. Mjesto je turistički razvijeno i može da ponudi različit spektar sportskih aktivnosti. Durmitor je bogat ledničkim jezerima, najveće i možda najatraktivnije je Crno jezero koje smo posjetili i kretali se stazom oko jezera.

Planinari su se odlučili da na Bobotov kuk krenu iz kampa u kome su bili smješteni. Staza je ujedno i najduža, a na istoj smo imali priliku posjetiti i Ledenu pećinu, koja oduševljava svojim prirodnim kreacijama. Staza je bila jako zahtjevna, sipar koji se nalazio na određenim dijelovima dodatno je usporavao penjanje, ali i silazak pri povratku. Pogled koji se proteže sa Bobotovog kuka vrijedi 14 sati hoda koje su planinari prehodali za ovaj pohod na Durmitoru. Za dalje hodanje motivacija je bila svijetla tačka „Katun“ gdje se zaustavljamo, pravimo pauzu i pijemo pivo. U nastavku puta nas je uhvatila i noć. Iskustvo sa ovog planinarenja ostaće svima u sjećanju. Fizička spremnost kao i psiha igraju veliku ulogu u ovakvim pohodima. Ponosni što smo uspjeli u svom pohodu, napustili smo Durmitor i Crnu Goru do sljedećeg puta. Izvor: wikipedia.org i Nataša Đorđić