Uspon na Visočicu (Subar), mart 2018

0
131

PED ”Preslica ” je prošli vikend iskoristilo za zimski pohod na planinu Visočicu. Organizacija pohoda trajala je dva dana. U subotu 3.3, članovi društva su se smjestili u planinarski dom “Bijele Vode” na Bjelašnici, gdje su se uz topao doček domaćina PD “Željezničar” iz Sarajeva, dogovarali za nedjeljni uspon na vrh Subar na Visočici. U nedjelju 4.3, ujutro iz sela Tušila podno Visočice, stazom dužine oko 6 km, planinari “Preslice” su se uspeli na Subar 1820 m.n.v. te odradili i pripremu za nadolazeće pohode.

Prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne čini planina Visočica. Sa istočne strane od Treskavice odvojena je rijekom Ljutom, sa juga i jugozapada rijekom Neretvom od Prenja, a sa zapada i sjevera kanjonom rijeke Rakitnice od Bjelašnice.
Najviši vrh Visočice je Džamija (1967 mnv), a nešto niži vrhovi su Veliki Ljeljen (1963 mnv), Mali Ljeljen (1860 mnv), Vito (1960 mnv), Subar (1820 mnv), Veliko brdo (1884 mnv) i Drstva (1808 mnv). Južno od Sinanovića nalazi se Puzim (1776 mnv) jedan od najmarkantnijih vrhova Visočice, malo izdvojen od ostalog dijela masiva Visočice i privlači pažnju svojim strmim liticama koje su interesantne alpinistima. Prostor oko vrha Puzin je miniran, pa tamo ne treba ići bez vodiča. Izvor: planinarenje.ba