Pohod na Prenj, jun 2018

0
1037

Planinarsko-ekološko društvo „Preslica“ iz Doboja je zajedno sa planinarskim društvom „Dobor“ iz Modriče organizovalo 15.6.2018 pohod na Prenj. Pohod je trajao tri dana. Nakon polaska iz Doboja, put do planinarskog doma članovi su proveli u prijatnoj atmosferi. U planinarski dom „Rujište“ su stigli u večernjim časovima, gdje su ostatak vremena proveli u zajedničkom druženju i dogovoru za sutrašnji uspon na najviši vrh planine Prenj, Zelena glava 2155m/nv. Planinarski dom „Rujište“ se nalazi na 1050m/nv, odakle planinari u 6 časova ujutru kreću na uspon. Vremenske prilike nisu išle u prilog pohodu, tokom čitavog uspona bilo je maglovito s povremenim padavinama. Poslije 2 časa hoda, članovi su pravili pauzu kod planinarskog doma „Bijele vode“ na 1450m/nv. Nakon pauze pohod se uz povremene pauze nastavlja do samog vrha Zelena glava. Na vrhu su se planinari zadržali kratko zbog jakog vjetra i kiše, koja je tada počela da pada. Silazak su članovi proveli u prepričavanju utisaka sa vrha. U 19 časova, planinari su se vratili na polaznu tačku, gdje ih je dočekao ljubazni domaćin sa toplim obrokom za okrijepljenje od napornog uspona. Posljednje veče boravka u domu provedeno je uz muziku, zajedničko druženje i zabavu. Treći dan pohoda planinari kreću ka Mostaru, gdje obilaze grad i uživaju u sunčanom danu. Nakon izleta kreću ka Doboju i završavaju svoj trodnevni pohod.

Prenj je planinski masiv u sjevernom dijelu istočne Hercegovine sa mnogim vrhovima od kojih je najviši Zelena glava (2155 m). Prenj je smješten u središnjem dijelu Dinarida. Okružuju ga jezera (prirodna i vještačka) Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Dežanka.
Prenj započinje pored Glavatičeva (na Neretvi, uzvodno od Konjica), a proteže se sve do Bijelog Polja kod Mostara. Okružuju ga (iza rijeke Neretve) planine Visočica sa istoka, Bjelašnica sa sjeveroistoka, Bitovnja sa sjevera, Čvrsnica sa zapada, Velež (1969 m) sa juga i Crvanj (1921 m) sa jugoistoka.
U podnožju planine su tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar. Izvor: wikipedia.org